In 7 stappen naar een nieuw interieur

Je interieur veranderen klinkt zo eenvoudig. Maar als je gaat voor een stijlvol geheel, is het handig als je niet zomaar iets gaat doen. In dit blog delen wij 7 stappen die jou op weg kunnen helpen bij het vernieuwen van je interieur. Of dit nu de slaapkamer, kinderkamer, woonkamer of werkkamer is.

interieur plan vernieuwen

Stap 1: Bepaal je eisen

Om ervoor te zorgen dat het eindresultaat een mooi geheel wordt, is het belangrijk dat je voor jezelf eisen bepaald. Hierbij kun je denken aan; welke items wil je ook in je nieuwe interieur laten terugkomen? Ook niet geheel onbelangrijk, hoeveel budget heb je voor je nieuwe interieur beschikbaar. Maar je bepaalt ook welke sfeer of woonstijl je in de ruimte wilt brengen.

Stap 2: Maak een moodboard

In deze stap ga je aan de slag met het visueel maken van de door jou bepaalde sfeer. Verzamel via magazines of Pinterest plaatjes die jouw sfeer visueel weergeven. Denk hierbij aan plaatjes waar je specifieke meubelen op ziet, maar kijk ook naar kleuren en materialen. Tot slot is het belangrijk dat de totale sfeer van je moodboard precies de door jou gekozen sfeer uitstraalt. 

Stap 3: Kies de kleuren

Vervolgens ga je op zoek naar de juiste kleuren. Houdt hierbij wel rekening dat je kiest voor de juiste kleur op de muur. Bij de bouwmarkt kun je vaak gratis kleurstalen halen. Tip: neem er altijd voldoende mee en beslis thuis (en bij daglicht) welke kleuren het worden. Zo kun je het beste achterhalen wat ze in de ruimte doen en hoe je deze kleuren met elkaar kunt combineren

Stap 4: Bepaal de texturen

Materialen in je interieur hebben een bepaalde textuur. Deze textuur heeft invloed op de beleving van je interieur en werkt samen met o.a. kleur en lichtinval. Maar ze dragen uiteraard ook bij aan de totale sfeer in de ruimte. Zo wordt een interieur met veel staal en chroom vaak koeler ervaren dan een interieur met hout en wol. 

Stap 5: Maak een tekening

Om het ook écht visueel samen te laten komen, kun je een tekening maken. Hiervoor hebben we gratis speciaal schetspapier ontwikkeld. Daarnaast kun je ook gebruik maken van de gratis LYI schaalmeubelen. Door je interieur uit te tekenen krijg je niet alleen veel beter inzicht op het eindresultaat, maar het laat je ook zien of het door jou bedachte plan ook daadwerkelijk goed in de ruimte past. 

Stap 6: Bepaal de juiste verlichting

Net zoals met kleur kun je de sfeer, beleving en vorm van een interieur manipuleren door op de juiste manier licht toe te passen. Zeker in een situatie bij nieuwbouw of verbouw is het belangrijk een gedegen lichtplan op te stellen. Zo kun je namelijk goed zien op welke plekken je licht nodig hebt. En wat voor licht.

Stap 7: Klaar voor de interieurstyling

In deze stap kijk je weer even terug naar je moodboard en de door jou gekozen kleuren en texturen. Dit is het moment waar alles samenkomt en waar je gaat bepalen welke oude items een nieuw plekje krijgen of welke nieuwe items je kunt gaan shoppen. Op deze manier maak je je interieur helemaal af en voelt het ook echt gezellig

Meer leren over interieur?

Doe dan mee met de 8-weekse online interieurstyling cursus. Hierin gaan we nog dieper in op de bovengenoemde basisstappen, om te zorgen dat jij jouw droominterieur gaat realiseren.

Liever hulp bij je interieur? Onze interieurstylisten staan voor je klaar om je te voorzien van interieuradvies op maat.

Scroll naar top