Interieurstyling tips: hoe kun je kleuren combineren?

Een vraag die vaak aan ons wordt gesteld is: hoe kun je het beste kleuren combineren? Niet zo gek, want 95% van de mensen vindt het spannend om kleur in huis te gebruiken. Best veel, terwijl kleur in huis juist ontzettend gaaf is. Daarom geven we jou graag wat interieurstyling tips hoe je kleuren kunt combineren.

kleuren combineren

Kleuren combineren: kleurcontrast

Wil je een kleurcontrast creëren? Werk dan met complementaire kleuren. Complementaire kleuren vind je tegenover elkaar in de kleurencirkel. Denk dan bijvoorbeeld aan de combinaties rood en groen, violet en geel en blauw en oranje. Klinkt heel spannend, maar deze kleuren versterken elkaar juist enorm. Je creëert daarmee een ontzettend uniek kleurenpalet in huis.

Warme en koude kleuren combineren

Je kunt ook kiezen voor een warm/koud contrast. Dat houdt in dat je warme en koele kleuren met elkaar combineert. In de kleurencirkel liggen deze pal tegenover elkaar. Bij warme kleuren kun je denken aan kleuren waar geel en rood in zit. Koude kleuren zijn kleuren waar blauw in zit. Daartussen heb je natuurlijk een heel breed scala aan verschillende tinten en kleurtonen. Ook deze kleuren versterken elkaar.

Hoe je een warm/koud contrast dan in je interieur toepast? Kies bijvoorbeeld voor een koele kleur op de wand en zet daar een warme kleur bank voor. Op die manier lijkt de warme kleur extra warm en creëer je een heel sfeervol geheel.

kleuren combineren: warm/koel contrast

Lichte en donkere kleuren combineren in huis

Dan heb je ook nog de mogelijkheid om lichte en donkere kleuren te combineren voor een licht/donker contrast. Door deze combinatie creëer je meer diepte in je interieur. Vind je dit spannend of wil je liever meer rust? Kies dan voor een harmonie in kleuren, oftewel ton-sur-ton. Dat betekent dat je dezelfde kleur, maar in verschillende nuances en materialen doorvoert in je gehele interieur.

Kijk maar eens goed naar kleuren of ga eens experimenteren met verf. Puur roze is een combinatie van rood met wit, maar wanneer je er een beetje geel doorheen mengt, wordt het meer ‘oud’ roze. Meng je er een beetje blauw bij, dan neigt de kleur wat meer naar lila. Al die verschillende ondertonen van een kleur kun je ook weer gebruiken voor de andere kleuren in je interieur.

Kleur in huis

Al met al komt er dus veel kijken bij het combineren van kleuren in je interieur. Durf jij het aan? Bepaal dan allereerst voor jezelf een kleurenpalet waar je blij van wordt. Maak bijvoorbeeld voor jezelf eerst een moodboard en kijk welke kleur(en) het meeste naar voren komen. Neem die kleur als basis. Houd er daarnaast ook rekening mee dat lichtinval invloed heeft op de kleuren die je kiest. In dit artikel vertellen we daar meer over.

Het belangrijkste bij het combineren van kleuren is dat je balans creëert. Zorg er na het kiezen van de kleuren voor dat je deze kleuren niet alleen op de wanden laat terugkomen, maar ook in je meubels, de accessoires op de kast en de kussentjes op de bank. Op die manier maak je er een kleurrijk geheel van dat nooit zal vervelen.

Scroll naar top