Zo bepaal je de juiste kleur op de muur

Het lijkt zo eenvoudig, de juiste kleur kiezen voor op de muur. Toch pakt het regelmatig anders uit dan verwacht. In de bouwmarkt lijkt de kleur he-le-maal te zijn wat je zoekt, thuis op de muur ziet het er ineens heel anders uit. In dit blog delen we een aantal do’s en don’ts voor het bepalen van kleur op de muur.

eetkamer in scandinavische interieur stijl

Daglicht: de allesbepalende factor

Het daglicht heeft de grootste invloed op hoe een kleur er bij jou thuis daadwerkelijk uitziet. Dit is afhankelijk van waar de ramen zich in de ruimte bevinden, maar ook welke soort daglicht hier doorheen schijnt. De ligging bepaald namelijk grotendeels de kleur.

4 soorten daglicht

Daglicht bestaat uit 4 verschillende tinten, namelijk blauw, groen geel en rood. Deze tinten worden gebaseerd op of het licht vanuit het noorden, oosten, zuiden of westen komt. Maar ook of het om de ochtend, middag, of avondzon gaat. Daarom is het belangrijk dat je, voordat je een kleur gaat kiezen, de daglicht check doet. Dit kun je heel eenvoudig doen door kleurstalen in de ruimte te hangen. Maar je kunt ook voor kleurtesters gaan op de muur.

Bepaal welke sfeer je wilt bereiken

De eerste stap in de juiste kleurkeuze is het bepalen van de sfeer die je wilt bereiken. Wil je graag wat meer warmte in de ruimte brengen? Of mag het juist allemaal wat minder ‘gelig’ zijn? Soms kies je een kleur waarbij later blijkt dat het daglicht die kleur alleen maar versterkt. Hier gaat het vaak om hetzelfde pigment dat terugkomt, maar ook welk moment het van de dag is.

Ter voorbeeld: Je wilt graag een warme sfeer in de slaapkamer. De raampartij bevindt zich op het noorden, dit betekent blauw licht. Kies dan voor een kleur die is opgebouwd vanuit een geel/rood tint. Dit herken je vaak aan de kleurtinten die op een kleurenwaaier zitten.

Kleuren bij daglicht

Doe de daglicht check!

Om je op weg te helpen bij het maken van de juiste kleurkeuze is het goed om dus rekening houden met deze 3 fases van licht. 1. Waar zitten de ramen? 2. Welke kleur natuurlijk licht komt er daardoor binnen. 3. Wat doet de kleur gedurende de dag (ochtend, middag, avond)

Raamzone Bijbehorende natuurlijk licht Moment op de dag
Noord Blauw Geen direct zonlicht
Oost Groen Ochtendzon
Zuid Geel Middagzon
West Rood Avondzon

Het bepalen en ontdekken van de juiste kleur is niet zomaar gedaan. Misschien herken je het wel dat de kleur er in de woonkamer en de bouwmarkt fantastisch uitzag, maar eenmaal op de muur van de slaapkamer totaal niet bleek wat je in gedachte had. Daarom hopen wij dat we je zo wat meer inzicht hebben gegeven over do’s en don’ts op de muur. Waardoor je hopelijk voorkomt dat je een verkeerde keuze maakt of alles moet overschilderen.

Heb je nog een vraag over het bepalen van de juiste kleur? Laat dan een reactie achter onder dit blog. Of mail je vraag naar info@loveyourinterior.nl. Je kunt ook altijd een DM sturen op ons Instagramaccount @loveyourinterior_

Scroll naar top