Verlichting in je interieur: een lichtplan maken

Zodra mensen met hun interieur aan de slag gaan, komt verlichting bij veel mensen pas op de laatste plaats op hun prioriteitenlijstje. Dat is jammer, want met verlichting kun je veel in je interieur bereiken. Daarom vinden wij het altijd heel belangrijk om een lichtplan te maken. We vertellen graag meer over verlichting in je interieur en waarom een lichtplan belangrijk is.

Een lichtplan maken

Net zoals met kleur kun je de sfeer, beleving en vorm van een interieur manipuleren door op de juiste manier licht toe te passen. Zeker in een situatie bij nieuwbouw of verbouw is het belangrijk een gedegen lichtplan op te stellen. Zo kun je namelijk goed zien op welke plekken je licht nodig hebt. En wat voor licht.

Je kunt verlichting in 3 verschillende categorieën onderbrengen:

  • Basisverlichting
  • Werkverlichting
  • Sfeerverlichting

Om te weten waar je de juiste verlichting moet toepassen, is het belangrijk dat je eerst een goede plattegrond hebt getekend met daarop de indeling van je ruimte. Op de plattegrond kun je dan vervolgens goed zien welke activiteiten waar in de ruimte plaatsvinden. Zorg dat je bij iedere activiteit de juiste verlichting plaatst.

Verlichting in je interieur

Basisverlichting is de verlichting die je, zoals de naam al zegt, in de ‘basis’ gebruikt. Dit zijn bijvoorbeeld spots in het plafond en wandlampen. Deze zorgen als het ware echt voor het verlichten van de ruimte.

Werkverlichting gebruik je bijvoorbeeld in de keuken. Of het is een bureaulamp bij je werkplek. Werkverlichting zorgt ervoor dat een specifiek gedeelte in de ruimte goed verlicht is, zodat je ‘je werk’ goed kunt doen of fijn kunt lezen.

Sfeerverlichting zorgt echt, zoals de naam al zegt, voor sfeer in huis. Dan kun je denken aan een schemerlamp maar ook kaarsen zorgen voor sfeerverlichting. Vaak zijn deze lampen minder fel of je kunt ze dimmen met een dimmer.

Probeer de verlichting goed te verdelen in de ruimte. Ga van links naar rechts, maar ook van boven naar onderen. Probeer ook variëteit te houden in de richting naar waar de lampen schijnen: boven, beneden of diffuus.

verlichting in je interieur

verlichting in je interieur

verlichting in je interieur

Zelf een lichtplan maken

Ga jij aan de slag met je interieur? Denk dan ook aan een lichtplan. Deze kun je dus gemakkelijk zelf maken. Wil je daar meer over leren, dan is onze 8-weekse online interieurstyling cursus iets voor jou. We leren jou in 8 weken alles over het inrichten van je interieur, waaronder het maken van een lichtplan, zodat je jouw droominterieur kunt creëren.

Scroll naar top