Materialen kiezen bij je moodboard: hoe doe je dat?

Ga jij je interieur vernieuwen of binnenkort verhuizen? Dan kan het ontzettend handig zijn om een moodboard te maken! Daarmee kun je gemakkelijk jouw wensen en stijl inzichtelijk maken. Maar vervolgens de juiste materialen kiezen bij je moodboard: hoe doe je dat? Wij delen onze tips!

materialen kiezen bij je moodboard - interieur moodboard - hoe maak je een moodboard

Waarom een moodboard maken ideaal is

Eerst nog even terug naar dat moodboard maken. Als jij namelijk geen idee hebt wat je mooi vindt of juist zoveel mooi vindt, maar wel wilt dat alles één geheel wordt, is het verstandig om aan de slag te gaan met een moodboard. Een moodboard helpt namelijk bij het inzichtelijk maken van jouw stijl en wensen.

Het is belangrijk om bij jouw interieur moodboard echt sfeerplaatjes en afbeeldingen van materialen te kiezen en niet zozeer losstaande meubelen. Op deze manier gaat jouw moodboard goed weergeven hoe jouw persoonlijke interieurstijl eruit ziet.

Hoe maak je een moodboard?

Een moodboard maken is simpel. Je kunt ervoor kiezen om één moodboard te maken van je gehele woning of per ruimte aan de slag te gaan. Zo kun je echt per ruimte de stijl en sfeer bepalen. Zo maak je een moodboard van jouw interieur:

1. Pak een leeg vel papier, bijvoorbeeld A4 of A3.
2. Verzamel vervolgens (je favoriete) interieurtijdschriften, kleur- en materiaalstalen en print eventueel wat afbeeldingen die je op Pinterest hebt verzameld.
3. Knippen en plakken maar! Plak het vel papier helemaal vol met alles wat jij mooi vindt.

Et voilà, je moodboard is klaar! Je kunt dit uiteraard ook digitaal doen, bijvoorbeeld in Canva of Word. Of je verzamelt alles op Pinterest. Het is maar net wat jij het leukste vindt om te doen en wat jou het beste helpt om de stijl van je interieur te bepalen.

materialen kiezen bij je moodboard - interieur moodboard - hoe maak je een moodboard

Materialen kiezen bij je moodboard

Een moodboard vol sfeerbeelden geeft een goed beeld van jouw woonwensen en stijl. maar wat het niet (altijd) laat zien, is welke materialen daar perfect bij passen. Je ziet bijvoorbeeld wel een prachtig behang op de muur, maar niet of deze een bepaalde textuur heeft. Dat geldt ook voor dingen als verf op de muur, de meubels en accessoires. Heeft de bank op jouw moodboard een zachte stof of is hij gemaakt van leer?

Om tóch op basis van de sfeerbeelden in jouw moodboard de juiste materialen te kiezen, kun je de volgende tips toepassen:

  1. Kijk welke kleuren het meest naar voren komen op je moodboard en zoek hier kleurstalen bij. Kies op basis daarvan drie kleuren: een lichte basiskleur, een wat donkerdere basiskleur en een accentkleur. Dit is jouw kleurenpalet om mee te werken!
  2. Probeer te achterhalen welke materialen veel voorkomen op je moodboard. Misschien zie je wel veel zachte stoffen terug in de sfeerbeelden. Zoek eventueel stof- of andere materialen stalen bij elkaar. Zorg dat ook deze qua kleur weer passen bij jouw gekozen kleurenpalet.

Houd er rekening mee dat niet alles exact dezelfde kleur hoeft te hebben. Het mag ook een kleur zijn die qua kleurtoon of diepte gelijk is. Zo creëer je namelijk meer diepte in je interieur. Je noemt dit ook wel ton-sur-ton.

Aan de slag met jouw droominterieur

Wil jij het creëren van jouw droominterieur écht goed aanpakken? Dan is het goed als je eerst een interieurplan maakt. Daarin staan namelijk ook dingen als de ideale indeling van een ruimte en welke verlichting je waar kunt plaatsen. Vind je het leuk om zelf aan de slag te gaan? Dan leren we jou graag hoe je een interieurplan maakt, zodat je jouw droominterieur kunt creëren. Doe mee met de 8-weekse online interieurstyling cursus of zorg dat je bij onze live cursus ‘Realiseer je woondroom, maak je eigen interieurplan’ aansluit.

Liever hulp bij je interieur? Onze interieurstylisten staan voor je klaar om je te voorzien van interieuradvies op maat.

Scroll naar top