Een geschikte bank kiezen: zo doe je dat

Hoe kies je een geschikte bank? Die vraag krijgen we heel erg vaak. Het kan namelijk best lastig zijn om een bank te kiezen die perfect past bij jouw woonsituatie en de ruimte. Daarom is het antwoord op deze vraag voor iedereen anders. Maar er zijn wel een aantal uitgangspunten waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van een bank. We vertellen jou hoe je een geschikte bank kiest.

Voorbereiding voor het kiezen van een bank

Wat allereerst heel erg belangrijk is, is om jezelf antwoord te geven op een aantal belangrijke vragen. Deze geven namelijk inzicht in hoe jij de bank gaat gebruiken. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

  • Wordt de bank door een gezin gebruikt?
  • Hoeveel zitplaatsen heb je nodig voor dagelijks gebruik?
  • Heb je huisdieren?
  • Wil je actief of juist relaxed zitten? Wil je bijvoorbeeld graag uren Netflixen dan is een actieve zit niet prettig, want dan wil je juist graag lekker ontspannen kunnen zitten en ruimte hebben om bijvoorbeeld je knieën op te kunnen trekken.
  • Wil je graag veel ondersteuning of vind je zachte losse kussens prettig?
  • Welk materiaal heeft je voorkeur?

Een flink lijstje. Maar zo zie je dat je vooraf al antwoord moet hebben op veel vragen. Als je dat namelijk duidelijk hebt, kun je een bank gaan uitzoeken.

een geschikte bank kiezen

Een geschikte bank kiezen

Om te weten wat je prettig vindt qua zitcomfort en welke materialen je mooi vindt, heeft het natuurlijk voorkeur om bij een winkel met veel bankstellen te gaan proefzitten. Dan kun je makkelijk voelen en ervaren hoe een bank staat. En zien hoe deze in het echt eruit ziet.

Vervolgens is het natuurlijk heel belangrijk te weten welke afmeting of opstelling het mooiste in je woonkamer past. Hiervoor kun je een plattegrond uittekenen, verschillende afmetingen en opstellingen van banken op schaal uitknippen en daar lekker mee gaan schuiven.

Maar wat je ook kunt doen, is de bank die je in de winkel hebt gezien en die je mooi vond met krantenpapier uitleggen op de grond. Zo kun je in het echt zien hoeveel ruimte de bank in gaat nemen in de woonkamer en kom je later niet voor verassingen te staan. Zorg dus ook dat je in de winkel de maten noteert van de banken die je hebt gezien. Veel winkels hebben ook vaak brochures liggen met alle maten en mogelijkheden daarin.

een geschikte bank kiezen

Dan nog een paar belangrijke tips waar je aan moet denken. Is je ruimte kleiner of krap, kies dan een bank op pootjes. Op die manier loopt de vloer optisch onder je bank door en lijkt de ruimte groter. In een hele grote ruimte kun je juist het tegenovergestelde effect creëren door een bank zonder pootjes te kiezen. We hebben ook artikelen online staan die je tips geven voor het inrichten van een grote ruimte en voor het groter laten lijken van een kleine ruimte!

Vraag altijd de kleurstalen mee naar huis. Zo kun je goed zien of de kleur in jouw woonkamer net zo mooi is. Door lichtinval en de kleuren van je woonkamer kunnen kleuren er soms geheel anders uitzien dan in de winkel. Daarnaast kun je zo goed zien of de kleur mooi matcht met je karpet en je andere meubelen, materialen, raamdecoratie etc. Stalen zijn heel handig dus!

Een bank online bestellen

Het is tegenwoordig ook mogelijk om online een bank te bestellen. Het nadeel daarvan is alleen dat je soms niet precies weet hoe de bank zit, hoe de kleuren uitvallen en of deze wel in de ruimte past. Let daarom goed op de afmetingen van de bank. Kijk eventueel ook of je vooraf kleurstalen kunt bestellen of aanvragen. Zo kun je in elk geval kijken welke kleur jouw voorkeur heeft en of het materiaal past bij de rest van je interieur. Let daarnaast goed op de eventuele voorwaarden; kun je bijvoorbeeld proefzitten in je eigen huis? Dat maakt het mogelijk om de bank eerst thuis uit te proberen. Zo wordt een bank online bestellen ook een stuk makkelijker!

Ga je dus binnenkort op zoek naar een nieuwe bank? Neem dan zeker deze tips ter harte!

Scroll naar top