Grote ruimtes inrichten: zo doe je dat

Wat is het fijn als je een grote ruimte in huis hebt! Of toch niet? Veel mensen hebben vaak de wens groter te wonen, maar wanneer dat dan eenmaal zover is, dan blijkt het ineens toch heel erg lastig om die ruimte goed in te richten. Maar het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! Met deze tips kun jij zelf grote ruimtes inrichten.

grote ruimtes inrichten - woonkamer

Grote ruimtes inrichten: een frisse start

Zeker als je net verhuisd bent naar een grotere woning, kun je het gevoel hebben dat het lastig is om de ruimte in te richten. Vaak wordt dat gevoel extra versterkt doordat je de meubelen uit je ‘oude’ huis gaat plaatsen in je nieuwe huis. Wij zien vaak bij onze opdrachtgevers en cursisten dat de meubels uit het oude, kleinere huis niet altijd geschikt zijn voor in de nieuwe, grotere ruimte. Ze pasten eerst perfect, maar nu je meer ruimte hebt, lijken ze simpelweg te verdwijnen. Dat creëert onrust en een onsamenhangend geheel. Zonde! Het kan daarom helpen om fris te beginnen. Kijk welke meubelen wellicht vervangen kunnen worden voor iets nieuws.

Denk groots bij het inrichten

Onze belangrijkste tip: denk groots! En dan bedoelen we natuurlijk een grote bank, grote tafel of een groot kleed. Zeker in een ruime zithoek kun je de ruimte doorbreken door een heel groot kleed te plaatsen. Bonus: dit is ook ideaal voor de akoestiek.

Deze tips voor het kiezen van een bank voor de grote ruimte kunnen je ook op weg helpen:

  • Kies bijvoorbeeld voor een grote elementenbank in een speelse opstelling;
  • Zet daar vervolgens bijvoorbeeld hockers tussen;
  • Zorg ervoor dat de bank op de vloer staat, dus niet op pootjes! Pootjes maken een bank luchtig en dat is nou net wat je niet wilt bereiken in een grote open ruimte.

De grote ruimte doorbreken

Soms leent een ruimte zich perfect om hem door te breken. Bijvoorbeeld door een roomdevider te plaatsen. Of kies voor een mooie kastenwand of kamer en-suite middenin in de ruimte. Zo creëer je binnen de grote ruimte kleinere ‘hoekjes’ om in te leven.

Kleur in grote ruimtes

Ook met kleur kun je veel bereiken in grote ruimtes. Wist je bijvoorbeeld dat de kleur wit een ruimte nog groter laat lijken? Probeer daarom eens een warme of donkere kleur op de wanden te kiezen. Deze laten de ruimte optisch kleiner lijken. Heb je ook hele hoge plafonds? Denk er dan eens aan om deze ook een kleur te geven. Dit zorgt voor een mooi geheel in de ruimte. Kies je op de wanden bijvoorbeeld voor een mooie warme bruin of zand-tint? Dan is het heel gaaf om dezelfde kleur in een paar tonen lichter op het plafond terug te laten komen.

Samenvattend, denk dus vooral groots: grote meubelen, grote items en grote gebaren!

Grote ruimtes leren inrichten

Vind je het nog steeds lastig om grote ruimtes in te richten? Kun je wel wat extra tips en kennis gebruiken? Misschien is onze 8-weekse online interieurstyling cursus wel iets voor jou! In 8 weken leer jij onder andere een interieurontwerp maken voor je eigen huis, waarna je deze kunt gaan waarmaken. Of misschien wil jij wel meer dan alleen je eigen interieur inrichten en starten als interieurprofessional. Dan is onze PRO interieurstyling opleiding wel iets voor jou! Daarin leren we jou alle fijne kneepjes van het interieurvak en kun jij zelfverzekerd aan de slag als zelfstandig interieurstylist!

Scroll naar top