Welke woonstijlen zijn er?

Ga je aan de slag met je eigen interieur? Of wil je graag starten als interieurprofessional? Dan is het handig om te weten welke woonstijlen er zijn. Zo kun je namelijk goed bepalen welke woonstijl past bij jou. En het zijn er veel! In dit artikel lichten we de 5 meest populaire woonstijlen uit.

Welke woonstijlen zijn er?

Als je jouw interieur of dat van een opdrachtgever gaat inrichten, kun je kiezen voor één woonstijl. Dan krijg je een harmonieus en samenhangend interieur. Maar je kunt ook interieurstijlen met elkaar combineren voor een spannende en verrassende sfeer. Dit zijn de 5 meest voorkomende interieurstijlen van dit moment:

Landelijke woonstijl

De landelijke woonstijl is nog altijd de populairste woonstijl in Nederland. Veel mensen houden namelijk van een sfeervol, landelijk interieur. In een landelijke woonstijl staat het buitenleven, nostalgie, comfort en handwerk centraal. Deze woonstijl weerspiegelt het romantische plaatje van dat leuke oude boerderijtje op het platteland. Je vindt er veel karakteristieke kenmerken, zoals pure bouwmaterialen, natuurlijke materialen en balkenplafonds. Inmiddels merken we wel dat de landelijke woonstijl steeds moderner wordt, maar doorleefde objecten met een ziel blijven onmisbaar. Wat absoluut niet mag ontbreken in een landelijk interieur is een kachel en een grote (open) leefkeuken.

Design woonstijl

De design woonstijl bestaat uit verschillende stromingen. Zo heb je bijvoorbeeld Scandinavisch design, Deens design, Italiaans design en uiteraard Dutch Design. De verschillende stromingen binnen de design woonstijl hebben wel gemeen dat het interieur minimalistisch en tijdloos is ingericht. In de design woonstijl wordt er veel gebruikgemaakt van ontwerpen van bekende ontwerpers. In een design interieur is er plek voor vernieuwing, kunst en alle mooie afwerkingen met bijzondere details. “Less is more” is de rode lijn bij een design interieur.

moderne, scandinavische nieuwbouwwoning

Scandinavische woonstijl

De Scandinavische woonstijl is eenvoudig, tijdloos en sober. De basis van het Scandinavische interieur wordt licht gelaten. Door het lage aantal zonuren in de Scandinavische landen reflecteren lichte en koele kleuren het meeste licht in het interieur. Om het niet kil over te laten komen, wordt het lichte interieur gecombineerd met warme materialen. Duurzaamheid is belangrijk in de Scandinavische woonstijl en daarom wordt er veelal gekozen voor mooie kwaliteit meubels en materialen waar je jarenlang plezier van hebt. En natuurlijk mogen dierenvachtjes, groene planten en een kachel niet ontbreken.

Industriële woonstijl

De industriële woonstijl straalt een gevoel van ruimte en transparantie uit. Het weerspiegelt een oud fabriekspand in je eigen interieur. Dit betekent vaak dat je interieur bestaat uit één grote ruimte met hoge plafonds, waarbinnen alle functies van wonen (en werken) plaatsvinden. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan een loft of het idee daarvan. In een industrieel interieur gebruik je strakke lijnen, eerlijke materialen en zijn constructiedetails zichtbaar. Om een interieur met een industriële interieurstijl persoonlijk te maken kun je gebruikmaken van vintage meubels, designklassiekers en kunstobjecten. Grote industriële lampen of fabriekslampen zijn absolute musthaves!

Klassieke woonstijl

Een woonstijl die al langer bestaat is de klassieke woonstijl. Deze rijke woonstijl is ontstaan in de Renaissance en heeft invloeden in zich van de Griekse en Romeinse oudheid. Van oudsher is de klassieke woonstijl een statige en elegante woonstijl waarbij je interieur bol staat van luxe en antiek. Ook wordt het interieur gekenmerkt door symmetrie, ornamenten, zuilen en donkere houtsoorten. Een kroonluchter is dan ook niet weg te denken in de klassieke woonstijl. Tegenwoordig wordt de klassieke woonstijl steeds moderner. Denk bijvoorbeeld aan de sfeer van een luxe hotel in je eigen woonkamer. Maak je klassieke woonstijl moderner door bijvoorbeeld royale meubels, luxe leersoorten en hoogglans lak te gebruiken. Luxe, status en rijkdom blijven centraal staan.

welke woonstijlen zijn er: interieurstijlen combineren

Interieurstijlen combineren

Nu je een beetje weet welke woonstijlen het meest voorkomen, kun je gaan kiezen welke stijl beste bij jou(w interieur) past. Je kunt er ook voor kiezen om verschillende woonstijlen met elkaar te combineren. Kijk bijvoorbeeld maar eens binnen in deze woning. Hierin wordt de lichte basis van het Scandinavische interieur gebruikt in combinatie met moderne invloeden. Of neem een kijkje in deze schuurwoning, waarin de landelijke woonstijl wordt gecombineerd met industriële elementen. Het combineren van de verschillende woonstijlen creëert een unieke en verrassende sfeer.

Meer over de woonstijlen en ze zelf toepassen

Wil je nóg meer leren over de verschillende woonstijlen? Welke kleuren zich kenmerken in de stijl bijvoorbeeld? Of welke materialen en vormen er veelal worden gebruikt. Ontdek al deze én meer informatie in ons extra dikke cursusboek. Je koopt het cursusboek in combinatie met onze 0nline interieurstyling cursus. Superleuk!

Scroll naar top