Het verschil tussen een interieurstylist, ontwerper en architect

In de interieurbranche heb je vaak te maken met verschillende termen. Je kunt interieurstylist zijn, maar ook interieurontwerper of interieurarchitect. Maar wat is nu precies het verschil? Het kan daarom soms voor veel verwarring zorgen. Jij wilt graag een specialist benaderen voor het inrichten van je huis. Maar wie moet je daarvoor benaderen? Wij leggen graag uit wat het verschil is tussen een interieurstylist, interieurontwerper en interieurarchitect.

verschil interieurstylist interieurontwerper en interieurarchitect

Wat doet een interieurstylist?

De meest voorkomende term is interieurstylist. Zoals de naam eigenlijk al zegt, houdt een stylist zich bezig met de styling van – in dit geval – je interieur. Een interieurstylist is iemand die zorgt voor een sfeervolle inrichting van woningen, kantoren, winkels of andere soorten ruimtes. Interieurstylisten geven advies over onder andere kleurgebruik, type en stijl van meubels, materiaalgebruik en verlichting. In dit artikel kun je lezen hoe je interieurstylist kunt worden.

Wat doet een interieurontwerper?

Een interieurontwerper gaat net een stapje verder. Hij of zij helpt je echt met het ontwerpen van een ruimte en is veelal vanaf de bouw en/of verbouwing betrokken. Een interieurontwerper houdt zich bezig met alle aspecten van de binnenruimte,  denk aan de functie van een ruimte, logische routing en ruimte-indeling, de inrichting van de diverse ruimten, licht (zowel kunst- als daglicht), kleur en materiaal.

Wat doet een interieurarchitect?

Dan heb je nog de term interieurarchitect. Ook wel bekend als binnenhuisarchitect. Een architect is een beschermd beroep. Er is in principe niet heel veel verschil tussen een interieurontwerper en interieurarchitect. Maar een interieurarchitect werkt volgens het bouwbesluit, is op de hoogte van de Nederlandse regelgeving rondom bouw en weet wat technisch haalbaar is tijdens een verbouwing.

Dus wat is het verschil tussen een interieurstylist, -ontwerper en -architect?

Het belangrijkste verschil is dat een interieurontwerper een vrij beroep is en dus geen beschermde titel heeft. Iedereen mag zich interieurontwerper of interieurstylist noemen. Om jezelf interieurarchitect te mogen noemen, moet je in ieder geval een bachelor opleiding gevolgd hebben en een masteropleiding van twee jaar. Vergeleken met een interieurontwerper en -architect, houdt een interieurstylist zich dus vooral bezig met het mooi stylen van jouw interieur en kijkt minder naar dingen als een praktische indeling van de ruimte.

Daarnaast hoor je ook steeds vaker de term ‘interieuradviseur’. Een interieuradviseur adviseert klanten over de inrichting van ruimtes: de meubelen, de stoffering en bekleding, de verlichting, kleur, sfeer en accessoires. Eigenlijk dus vergelijkbaar met de term interieurstylist.

Interieurstylist of interieurontwerper worden

Droom jij er al jaren van om interieurstylist te worden? In dit artikel geven we 6 tips voor de startende interieurstylist. Alvast handig om te weten voordat je begint! Maar wist je dat je met de PRO Interieurstyling opleiding van Build Your Interior Business jouw droom ook waar kunt maken? Dan leert Mignon jou in 6 maanden alles over het vak en zet jij de eerste stappen naar je eigen interieurstyling business. Superleuk, toch?! Lees hier in elk geval de voordelen van het volgen van een interieuropleiding.

Scroll naar top