Nieuw interieur: waar begin je?

Niets is leuker dan het inrichten van een nieuw interieur. Althans dat vinden wij! Maar we kunnen ons ook heel goed voorstellen dat je compleet overrompeld wordt door alle keuzes die je moet maken. Een nieuw interieur: waar begin je? We delen graag een aantal van onze tips om het wat overzichtelijker voor je te maken.

nieuw interieur inrichten: waar begin je? - woonkamerinspiratie

Nieuw interieur: programma van eisen

Als je je nieuwe interieur gaat inrichten, is het handig om te starten met een zogeheten ‘programma van eisen’. Dat klinkt misschien een beetje zakelijk, maar eigenlijk is het gewoon een wensenlijstje. Het is belangrijk dat je voor jezelf per ruimte op papier gaat zetten waar de ruimte aan moet voldoen. Stel je zelf vragen als:

  • Hoeveel mensen gaan er gebruik van maken?
  • Wat wordt er allemaal gedaan in de ruimte?
  • Is er opbergruimte nodig?
  • Moet er gewerkt kunnen worden?

Ook kun je op dat lijstje de meubels en accessoires zetten die je echt een plekje wilt geven in je nieuwe interieur. Bijvoorbeeld het oude servieskastje van je oma,  of een mooi kunstwerk dat je al jaren hebt.

Een moodboard maken

Wanneer je goed in beeld hebt waar alle ruimtes aan moeten voldoen, kun je een moodboard gaan maken. Ook bij een moodboard kun je een versie maken per ruimte, zodat je per ruimte de sfeer kunt bepalen. Daarom is het belangrijk om bij een moodboard echt sfeerplaatjes en afbeeldingen van materialen te kiezen en niet zozeer losstaande meubelen. Het is namelijk de bedoeling dat je moodboard straks weer gaat geven hoe jouw persoonlijke interieurstijl eruit gaat zien.

Je nieuwe interieur inrichten

Daarna is het tijd voor misschien wel de leukste voorbereiding: shoppen! En dan bedoelen we niet het shoppen van de uiteindelijke meubelen en accessoires, maar het shoppen van stalen en materialen die passen bij jouw moodboard. Op die manier ga je heel mooi zien hoe alles samenkomt en kun je op basis daarvan de vloer, kleuren op de muren, de stoffering en de kleuren die je bijvoorbeeld gaat gebruiken voor je accessoires kiezen.

Op basis daarvan heb je jouw concept compleet gemaakt en kun je vervolgens aan de slag gaan met het inrichten van je nieuwe interieur.

Vind je het toch lastig om met deze stappen aan de slag te gaan? Laat ons je helpen. In onze 8-weekse online interieurstyling cursus nemen we je stap voor stap mee in het proces van het (her)inrichten van je interieur. Daarin leer je onder andere meer over het programma van eisen, hoe je een plattegrond maakt en de werking van kleur. Zo maak je je eigen interieurplan en kun je jouw nieuwe interieur optimaal inrichten.

Scroll naar top