Minimalistisch wonen: een paar praktische tips

Minimalistisch wonen, het klinkt mooi. Maar het is lastiger dan je denkt. Minimalisme, eenvoud en rust wordt steeds meer een trend in het interieur. Maar hoe ga je van een vol huis naar minimalisme? We delen graag wat tips om te werken naar minimalistisch wonen.

Minimalistisch wonen

Wat betekent minimalisme?

‘Minimalisme’ betekent eigenlijk gewoon ‘minimaliseren’. Misschien denk je nu dat minimalistisch wonen betekent dat je alles weg moet doen en in een kaal huis moet wonen. Maar dat is niet zo. De gedachte achter minimalistisch wonen is dat je alle onnodige spullen weg doet. Je houdt dus als het ware alleen de spullen over die belangrijk voor je zijn en die je ook echt gebruikt. Het gaat om rust en eenvoud creëren in je interieur.

Hoe begin je met minimalistisch wonen?

Het proces om jouw interieur te minimaliseren begint eigenlijk gewoon bij opruimen. Maak voor jezelf duidelijk wat je belangrijk vindt. Welke spullen zijn noodzakelijk in jouw leven en gebruik je dagelijks of wekelijks? Het makkelijkst is om één ruimte te gelijk aan te pakken in huis.

Begin bijvoorbeeld bij een rommelkamertje met alle spullen waarvan je niet weet waar je het moet laten. Meestal liggen hier de meeste spullen die je eigenlijk niet gebruikt. Begin met de kleine spulletjes en accessoires. Later kun je ook naar jouw meubilair kijken. Zijn alle onnodige spulletjes en accessoires weg? Misschien heb je dan wel een kast die nu leeg staat en je niet meer nodig hebt.

Tips om minimalistisch te wonen

Spullen weg doen kan best wel moeilijk zijn. Om erachter te komen of je iets echt gebruikt, kun je het beste doen door allerlei spullen in een doos te doen. Laat die doos vervolgens een maand staan. Als je in die maand de spullen in de doos niet hebt gebruikt, heb je ze misschien ook niet echt nodig en kunnen ze weg.

Wat ook helpt is om alle spullen een vaste plek te geven en ze ook altijd weer op die plek terug te zetten. Als laatste kun je net zoveel spullen weg doen als dat je koopt. Zo zorg je ervoor dat je wel iets nieuws mag kopen, maar niet meer spullen in huis krijgt dan nodig.

Voordelen van een minimalistisch interieur

Minimalistisch wonen heeft meerdere voordelen. Het zorgt ervoor dat je minder hoeft op te ruimen. Dat is al een groot pluspunt. Opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd. Komen we meteen bij voordeel 2: je krijgt meer rust in je hoofd. En als je eenmaal gewend bent aan alleen geld uitgeven aan noodzakelijke spullen, scheelt het uiteindelijk ook geld!

Minimalistisch wonen

Wil je wel minimalistisch wonen, maar toch een uniek interieur creëren? Misschien kun je dan eens een muur op een andere manier verven. Of kies voor de Flexa kleur van het jaar 2021 Brave Ground als natuurlijke basis voor je minimalistische interieur.

Afbeeldingen via mignonvandebunt.nl

Scroll naar top