Hoe ontstaan interieurtrends?

Je hoort het elke keer weer: “Spiced Honey, was de trendkleur van 2019, Tranquil Dawn is de kleur van 2020 geworden!” of “Urban Jungle is helemaal in!”  Interieur draait veel om de trends, zowel in woonstijlen als in kleurgebruik. Maar weet je eigenlijk hoe deze trends ontstaan? We geven je graag wat meer informatie over het ontstaan van interieur trends.

Hoe ontstaan interieurtrends

Het ontstaan van interieurtrends

Voordat jij hetzelfde in huis wilt als je buurvrouw, gebeurt er van alles in de interieurbranche. Zo is er een modeshow geweest waar ontwerpers zich laten inspireren, beschrijven trendexperts wat ze in een samenleving zien broeien en omarmen producenten de trend door hun machines te laten draaien. Dat is dus in het kort waarom in veel huizen bijvoorbeeld een visgraatvloer ligt in combinatie met stalen deuren. En waarom warme kleuren, zoals Brave Ground van Flexa de boventoon voeren in woonwinkels. De trendexperts monitoren de ontwikkelingen, doen voorspellingen op basis van ontwerpers en vervolgens is het aan jou om er iets mee te doen.

Omarm de nieuwste trends

Bij Love Your Interior geven wij je de kans om tijdens onze cursussen zelf meer te leren over interieur en hoe je van jouw huis een thuis kunt maken. Maar het kan lastig zijn om erachter te komen wat de laatste trends zijn en hoe je ze kunt combineren. Interieur trends veranderen namelijk door de jaren heen. Ze komen en gaan. En vaak komen trends ook weer terug. Zo was industrieel de afgelopen jaren erg populair en nu zie je veel van Urban Jungle. We vertellen graag wat meer over deze woonstijlen.

Interieurtrend: een industrieel interieur

Het industriële interieur hebben we veel gezien het afgelopen jaar. De betonlook, leren banken, zwarte stalen deuren, bakstenen muren en robuuste meubels; je zag het bijna overal.

Deze industriële woonstijl is komt oorspronkelijk uit Amerika. Jaren geleden hadden zij, net als wij nu, te maken met een tekort aan woningbouw, maar een overschot aan bedrijfskundige gebouwen zoals fabrieken en scholen. Men ging deze ruimtes toen gebruiken als woonruimte. De ruwe uitstraling, waarin staalconstructies en bakstenen muren zichtbaar blijven, werd echter behouden, waardoor de stijl industrieel wonen ontstond.

Hoe ontstaan interieurtrends - industriële eettafel
Hier zie je een leuke combinatie van de industriële en de Urban Jungle stijl.

De hoge, stenen muren vormden de basis voor de industriële stijl. Behalve de basis werden ook de grote hanglampen uit de oude fabrieken behouden. Dit wordt veelal gecombineerd met zwarte of grijze metalen kasten en een mooie grote houten eettafel. Denk hierbij aan de lockerkasten of metalen wandrekken; kasten die je zo uit de fabriek haalt. Door dit allemaal samen te brengen krijg je een stoere en robuuste uitstraling.

Interieurtrend: Urban Jungle

Na de jaren dat kamerplanten eigenlijk een beetje uit de mode waren, zijn ze nu juist weer helemaal in. En daaromheen is een hele woonstijl ontstaan: Urban Jungle. Urban Jungle is ideaal voor kleinere woonruimtes met weinig buitenruimte. Haal planten naar binnen en je bent al een heel eind!

Hoe ontstaan interieurtrends - Urban Jungle woonstijl

De stijl is rond 2015 ontstaan en is alleen maar populairder geworden. Het draait vooral om de natuur. De basiskleur is groen. Groen kan goed gecombineerd worden met veel andere kleuren en materialen. Zo wordt groen vaak gecombineerd met goud, zilver, metaal en koper. Dit zag je dan vaak terug in de kleinere accessoires, zoals kaarsenhouders of kleine beeldjes. Ook werd er steeds meer gebruikgemaakt van ronde vormen als interieur trend, om zo de rechte lijnen te doorbreken. Hierdoor krijg je een wat speelser interieur.

Hoe ontstaan interieurtrends - Urban Jungle woonstijl
Wil je niet teveel planten maar vind je de Urban Jungle stijl wel leuk? Kies dan voor een gaaf behang zoals dit behang van Eijffinger.

Van kleine naar grote woontrends

Woontrends ontstaan als iets kleins. Door het te combineren met nieuwe kleuren en materialen ontstaan er weer nieuwe trends. Neem Urban Jungle maar als voorbeeld: iets wat begint door slechts een paar planten binnen te zetten, kan jaren later uitgroeien tot een complete woonstijl.

Tijdens onze interieurstyling cursussen leer je te ontdekken welke stijlen en trends er zijn en welke het beste bij jou passen. Vervolgens leer je hoe je deze trends, verschillende kleuren en materialen kunt combineren tot je eigen persoonlijke stijl.

Scroll naar top