Wat doet licht met kleur in je interieur?

Lichtinval en kleurgebruik in je interieur gaan hand-in-hand. Ze bepalen namelijk de totale beleving van jouw interieur. Hoe jouw interieur aanvoelt en welke sfeer de ruimte uitstraalt. Heb jij bij het kiezen van kleur in je interieur wel rekening gehouden met licht? We geven je enkele tips over licht en kleur in je interieur.

licht en kleur interieur

Uitleg over licht en kleur in je interieur

De kleur van het daglicht dat je huis binnenkomt verandert gedurende de dag. De zon komt namelijk op in het oosten en gaat via het zuiden onder in het westen. Dat betekent dat er weinig daglicht naar binnen komt aan de noord- en de oostkant van je interieur. Halverwege de dag geeft de zon het meeste licht af, waardoor ruimtes op het zuiden en het westen direct daglicht hebben. Een ruimte op het zuiden heeft dus van nature warmer licht dan een ruimte op het noorden.

Licht en kleur in je interieur bestuderen

Wil jij graag andere kleuren op de muur? Houd dan eens een dag bij hoe het licht in jouw ruimte valt. Aan welke kant komt de zon op ten opzichte van jouw ruimte en hoe beweegt het lichtinval zich gedurende de dag? Wil je dit graag bijhouden? Maak dan een plattegrond van de ruimte en geef het aan met geel en blauw potlood. Zo kun je goed bijhouden wat licht doet met de kleur en sfeer in je interieur.

Welke kleuren passen bij welk lichtinval?

Nu lijkt het ineens alsof het kiezen van een kleur in je interieur een stuk lastiger is geworden. Daarom kan het helpen om te weten welke kleuren het beste passen bij zon vanuit het zuiden, noorden, westen en oosten.

Warm lichtinval vanuit het zuiden

Licht vanuit het zuiden is een feest om te combineren, omdat vrijwel alle kleuren goed tot hun recht komen. Licht uit het zuiden heeft een warme gloed, waardoor zowel warme als koele kleuren goed uitkomen in je interieur. Kleuren die mooi zullen staan zijn bleke, lichte kleuren.

Koel lichtinval vanuit het noorden

Licht uit het noorden heeft juist weer een koele, blauwe gloed en is daardoor ook lastiger te combineren. Diepe, warme kleuren zoals rood en bruin komen met dit lichtinval goed tot hun recht. Houd je meer van lichte kleuren? Dan kun je kiezen voor romige of gelige kleuren. Blauw of grijs versterkt juist het koele licht en kan daardoor wat grauw aanvoelen. Als je dat dus niet wil, kun je die kleuren beter vermijden.

licht en kleur interieur

Subtiele lichtinval vanuit het westen

Als je ruimte op het westen ligt, dan heb je ‘s ochtends een wat koelere gloed en gedurende de dag een subtiele oranjegele gloed in je ruimte. In een ruimte op het westen kun je heel goed lichte kleuren gebruiken, zoals wittinten, grijs en roze.

Zachte koele lichtinval vanuit het oosten

Bij licht vanuit het oosten werkt het juist andersom. Je hebt ‘s ochtends een warmere gloed en gedurende de dag wordt deze koeler. Werk daarom met zachte kleuren in de basis en opvallende kleuren voor accessoires en meubels.

Kleur in je interieur bepalen

Het belangrijkste blijft natuurlijk dat je kleuren kiest die je mooi vindt en die bij elkaar passen. Heb je een aantal kleuren uitgezocht? Plak dan even de stalen van de betreffende kleuren op de muur, zodat je gedurende de dag kunt zien hoe de kleur er in werkelijkheid uit komt te zien op jouw muur. Zo weet je van tevoren of je grijze muur toch meer roze lijkt door het daglicht. En dan krijg je achteraf dus nooit spijt, omdat een kleur anders is dan je had verwacht. Een andere tip kan zijn om de muur rondom de ramen een tint lichter te schilderen dan de muur ertegenover. Zo krijg je een mooi geheel van kleurgebruik en lichtinval.

Wil je meer leren over lichtinval, zodat je jouw droominterieur kunt creëren? Misschien is onze 8-weekse online interieurstyling cursus wel iets voor jou! Leer in 8 weken tijd alles over het maken van moodboards, de indeling van een ruimte, kleuren, verlichting en styling en maak van je eigen huis, jouw droomhuis.

Scroll naar top