Hoe maak ik een goed lichtplan?

Een goed lichtplan is essentieel voor een fijne en warme sfeer in je interieur. Het vinden van een goede balans tussen functioneel licht en sfeerlicht kan een moeilijke uitdaging zijn, en dit begrijpen wij! Daarom delen wij in dit blog, onze tips voor het opbouwen van een goed lichtplan voor jouw woning.

Waar moet je rekening mee houden bij een lichtplan?

Er zijn vele factoren waar je over na moet denken bij het maken van een lichtplan. De locatie van lichtpunten, stopcontacten, lichtschakelaars, de afstand tussen inbouw spots, armaturen en nog veel meer. De combinatie van deze factoren zorgen voor een goed lichtplan.

Verlichting moet goed verdeelt zijn door de woning en je moet goed nadenken over wat voor soort verlichting je wilt gaan toepassen. Denk hierbij aan diffuus, direct of indirect licht.

Bij veel woningen moet je werken met vaste lichtpunten. Het mooiste is natuurlijk wanneer je de lichtpunten in het plafond zelf kunt bepalen, bijvoorbeeld bij een nieuwbouwwoning, of wanneer je tijdens de verbouwing ervoor kiest om het plafond te verlagen. In dit geval kun je het lichtplan mooi aanpassen op de functies van de ruimte.

Verdeling van licht

Een goede balans vinden tussen werkverlichting en sfeerverlichting kan soms lastig zijn. Denk goed na over waar je werkverlichting nodig hebt en waar niet.

Wanneer je bij een plattegrond een verdeling maakt van de lichtpunten, moet je ook goed kunnen inbeelden hoe dit er in 3d uit zal zien. Je zou overal spotjes kunnen plaatsen in het plafond, maar dan komt het licht alleen van boven. Daarom is het belangrijk om de verlichting goed te verdelen in lagen; onder, midden en boven. Werk daarom met verschillende soorten verlichting, een vloerlamp onder een plant, een tafellampje op het dressoir, indirecte verlichting onder het werkblad in de keuken, wandlampjes in de hal, een mooie hanglamp boven de eettafel en (inbouw) spots in het plafond.

Armaturen voor je lichtplan

Bij het uitzoeken van armaturen, zal je goed moeten letten of deze aansluiten op jullie interieur stijl. Ga op onderzoek uit en kijk welke kleuren en materialen hierbinnen vallen. Kies bijvoorbeeld voor natuurlijke materialen en beige tinten bij een Scandinavisch interieur. Bij landelijk past juist weer meer hout en linnen structuur. Armaturen mogen verschillend zijn van elkaar, dit maakt je interieur speels en houdt de sfeer spannend!

Naast dat verlichting zorgt voor voldoende licht in huis, behoort het tot de styling van de ruimte. Armaturen kunnen echte eyecatchers zijn binnen je interieur!

Kom je er zelf nog steeds niet zo goed uit? Onze LYI Stylisten helpen je graag verder bij het maken van een lichtplan.

Scroll naar top