Gordijnen: functioneel en een statement

Gordijnen, veel mensen hebben er een haat-liefdeverhouding mee. Althans vooral bij het uitzoeken ervan! Er is zo ontzettend veel keuze qua raamdecoratie. De komende periode zullen we daarom de verschillende mogelijkheden van raamdecoratie de revue laten passeren. We beginnen met gordijnen! Ook een van de meeste gekozen opties qua raamdecoratie.

Raamdecoratie inspiratie: statement gordijnen

Gordijnen passen eigenlijk wel bijna in iedere ruimte en in ieder interieur. De meeste mensen kiezen voor gordijnen met een functie. Maar probeer er eens met andere ogen naar te kijken en laat ze juist echt onderdeel zijn van de styling en inrichting. Durf bijvoorbeeld een keuze te maken in een uitgesproken kleur of dessin waarmee je dus direct een statement kunt maken.

statement gordijnen - raamdecoratie inspiratie
Een overgordijn met een print kan echt een statement maken in de ruimte.

Lichtdoorlatende gordijnen

Inbetween gordijnen zijn tegenwoordig erg populair. Deze laten veel licht door en zijn luchtig in de ruimte, maar ze houden de inkijk tegen en filteren het zonlicht. Een hele mooie keuze wanneer je een ruimte niet volledig wilt afsluiten, zoals de woonkamer.

gordijnen - lichtdoorlatende gordijnen - raamdecoratie inspiratie
Inbetween gordijn: hier kun je goed zien hoe mooi luchtig deze gordijnen in de ruimte vallen.

Overgordijnen

Overgordijnen zijn ideaal wanneer je echt het zicht van buiten naar binnen en andersom wilt tegenhouden. Dit wordt bijvoorbeeld veel toegepast in de slaapkamer, omdat het verduisterend werkt. Wanneer je meer wilt spelen met lichtinval en zicht, bijvoorbeeld in de woonkamer, kun je ook een combinatie kiezen van inbetween en overgordijnen. Dit geeft ook een hele luxe uitstraling. Overdag houd je het luchtig en in de avond ‘sluit’ je de ruimte mooi af.

overgordijnen - gordijnen voor het raam - raamdecoratie inspiratie
Hier zie je een combinatie met het gebruik van twee verschillende stoffen

Gordijnen: verschillende soorten plooien

Naast de verschillende typen gordijnen zijn er ook een heel aantal verschillende soorten plooien. De plooien bepalen ook voor een groot deel de uitstraling van een gordijn en hoe deze valt.

gordijnen voor het raam - inbetween gordijnen - raamdecoratie inspiratie
Inbetween gordijn met enkele plooi

De meest voorkomende plooien op dit moment zijn de enkele plooi, dubbele plooi (ook wel vlinderplooi genoemd) en de wave. Hoewel de laatste niet echt een plooi is, maar een systeem om ze in een golvende beweging op te kunnen hangen. Ook zie je nog steeds het gebruik van ringen.

gordijnen - raamdecoratie inspiratie
Gordijn op ringen en liggend op de vloer.

Vervolgens kun je er ook kiezen om het gordijn net boven de grond te laten hangen of op de grond. Dat laatste is niet bij iedere stof geschikt en moet ook echt passen bij de stijl die je voor ogen hebt. Laat je daarom vooraf goed adviseren. Op die manier zorg je ervoor dat je de best passende gordijnen in de ruimte kunt plaatsen.

Passende gordijnen kiezen

Wil jij zelf ontdekken welke stijl past bij jouw interieur en daarna op zoek gaan naar gordijnen? In onze interieurcursussen leer jij alles over het maken van een interieurplan. Door onder andere een moodboard te maken, ontdek je jouw woonstijl en op basis daarvan kun je jouw droominterieur realiseren. Mét de gordijnen die daar het beste bij passen! Ontdek hier alles over onze interieurcursussen of neem gerust contact met ons op voor vragen.

Heb jij gordijnen voor de ramen hangen?

Foto’s via Eijffinger.nl

Scroll naar top