Leek dat je de vierde blog in de serie ‘Verbouwen & verhuizen in 7 weken’ leest!
Maak kennis met LYI stylist Floor van den Elzen. Floor is trotse eigenaresse van haar eigen onderneming Studio Pax en komt uit het prachtige Maastricht. Na 4 verbouwingen noemt ze zich ondertussen een echte ervaringsdeskundige op dat gebied. In een blogserie neemt Floor jou mee in het proces van een verbouwing en verhuizing. Vandaag lees je het vierde blogartikel van LYI stylist Floor over haar verbouw- en verhuisavontuur. Deel 4; Weinig daglicht in ons huis, ontdek t=de magie van verlichting!
‘In deze blogserie ga ik, Floor van Studio Pax, je meenemen in de verbouwing en keuzes die we maakte voor ons nieuwe droomhuis in Maastricht, een karakteristiek herenhuis dat bijna 100 jaar oud is.’
Grootste nadeel van ons huis
Ik noem het een karakteristiek herenhuis, en dat is het ook maar helemaal platgeslagen is het ook een tussenwoning. De combinatie van die twee is het grootste nadeel. Herenhuizen hebben altijd meerdere ruimtes en zijn vaak langgerekt, zo ook ons huis. Maar omdat we een tussenwoning hebben komt er weinig daglicht binnen, zeker in de middelste ruimte, de eetkamer in ons geval. Met slechts 1 lichtpunt in deze ruimte was het duidelijk dat we extra standaard verlichting moesten toevoegen. Met standaard verlichting bedoel ik verlichting die we eigenlijk altijd aan kunnen laten. Daarom heb ik bewust gekozen om aan weerszijde van de schouw wandlampen toe te voegen.
Wandlampen toevoegen
Het toevoegen van wandlampen kan op twee manieren. De eenvoudigste manier is natuurlijk een wandlamp ophangen en insteken in het stopcontact, maar dan heb je altijd het snoer over de muur lopen. Wij hebben ervoor gekozen om het lichtpunt in de muur te leggen, als je toch al gaat verbouwen is het een redelijk kleine ingreep voor vind ik, een groot resultaat. Hetzelfde hebben we gedaan in de hal, ook een donkere ruimte zonder daglicht waar extra ‘standaard’ verlichting toegevoegd is. De keuze voor wandlampen is buiten dat het er mooi uit ziet en sfeer toevoegt ook een functionele keuze, het neemt niet veel ruimte in beslag en zorgt voor een gebalanceerde belichting.
.
Combinatie van lichthoogtes
Werken met verschillende lichthoogtes is essentieel voor een goed lichtplan omdat het zorgt voor sfeer en functie. Plafondverlichting, de plek waar de meeste lichtpunten in huis zitten is vaak de algemene verlichting, in een eetkamer perfect, want zo komt de lamp boven de eettafel, functie dus. Maar in de zitkamer wordt de plafondverlichting vaak niet gebruikt, want hier ben je op zoek naar sfeer. Wij hebben ervoor gekozen om in de zitkamer geen nieuwe lichtpunten toe te voegen en daarom maken we wel gebruik van de plafondverlichting, maar wel gedimd. Daarnaast hebben we op de schouw een prachtige tafellamp staan, in de hoek achter de bank een buislamp die licht naar de muur verspreidt en omdat we het toch nog te donker vonden in de erker hebben we een (oplaadbaar) spotje gericht op de plant.
.
Armatuur keuzes
Wat heb ik het moeilijk gehad met het kiezen van de armaturen met uitzondering van de lamp boven de eettafel, die wist ik al vanaf het begin zeker.
Linkjes naar de armaturen:
- Hanglamp (vintage style)
- Vergulde hanglamp
- Screen 70’s wandlamp
- Oplaadbare spotlight
- Handgemaakte lampenvoet + kap
- Staande led lamp
- Wandlamp
Volgende blogs in de serie ‘Verbouwen & verhuizen in 7 weken’
In de volgende blogs ga ik dieper in op de vloer en badkamer en ik sluit af met dé nieuwe droom to do list.
Houdt onze interieurinspiratie pagina in de gaten voor de volgende blogs van Floor. En voor meer verbouw, verhuis en interieurinspiratie volg dan Floor van Studio Pax op Instagram.