Wat doet kleur met je gevoel?

Als interieurliefhebber is het belangrijk dat je weet wat voor effect welke kleur heeft in een ruimte. Kleuren beïnvloeden onze stemming, onze waarneming en ze zeggen heel veel over de persoon die het huis heeft ingericht. Het klinkt ingewikkeld maar dat is het helemaal niet. In deze blog leggen we uit hoe je kleur tactisch kan gebruiken in je interieur.

Wat doet het met je?

Misschien iets te theoretisch voor creatievellingen, maar ook achter kleur zit een logica. Elke kleur heeft zijn eigen effect;

  • Rood: verhoogt de energielevel. Een prima kleur voor een ruimte waar je mensen wilt samenbrengen
  • Oranje: geeft een gevoel van welzijn en energie af. Je ziet het vaak terugkomen in woonkamers, eetkamers, cafés en restaurants
  • Geel: straalt gezelligheid en warmte uit. Door de kleur geel in je interieur, zal je merken dat je humeur er op vooruit gaat
  • Groen: bij groen denk je natuurlijk gelijk aan de natuur, omdat we het daarmee associëren wekt het een fris en rustgevend gevoel op.
  • Blauw: is eigenlijk de tegen pool van rood. Door de kleur blauw krijg je een betrouwbaar en ontspannen gevoel
  • Paars: met een vleugje paars in je interieur, creëer je luxe. Net als blauw heeft het een rustgevende werking
  • Zwart: wordt veel als accent kleur gekozen. Zwart neemt veel licht in zich op en kan je ruimte daardoor kleiner laten lijken. Een kamer kan al snel somber aanvoelen bij te veel zwart gebruik
  • Wit: met wit kan je veel kanten op. Het straalt hygiëne en luxe uit. De kamer lijkt automatisch ook veel groter
  • Bruin: creëert een veilig en duurzaam gevoel. Daarnaast is het ook nog eens tijdloos, denk bijvoorbeeld aan al die mooie nude tinten die nu helemaal in zijn.

Kleur

Met kleur kan je spelen in een ruimte

Met kleur kan je zoveel in een ruimte. Je kan het groter of juist knusser laten ogen. Je kan zelfs de temperatuur beïnvloeden met de juiste kleurkeuze. Bij warme kleuren op de wanden zal een kamer van 20 graden veel warmer aanvoelen dan in een kamer met koude tinten. Dit klinkt gek, maar dit is dus de psychologische kant van kleur.

Heb je een kleine slaapkamer? Laat donkere kleuren dan niet de overhand nemen, maar juist lichte en frisse kleuren, je vangt meer licht op en licht zorgt weer voor meer ruimte. Wit of pastelkleuren zullen perfect hiervoor zijn. Wil je juist wat meer knusheid creëren? Ga dan voor warme aardetinten. Je zal merken dat dit een ruimte iets wat kleiner zal laten aanvoelen, maar ook een stuk gezelliger. Hier past heel mooi de kleur Wild Wonder bij. Dit is de kleur van het jaar bij Flexa.

Natuurlijk is het belangrijkste dat jij bepaalt wat het beste bij jou en jouw stijl past. Vind je dit nog lastig? Neem dan een kijkje op onze website, misschien dat de online interieurstyling cursus iets voor jou is!

Scroll naar top