Hoe creëer je rust en eenheid in je interieur?

Een vraag die we vaak krijgen van onze cursisten als ze één van onze interieurstyling cursussen volgen: “Hoe creëer je rust en eenheid in je interieur?” Een wens die iedereen eigenlijk wel voor zijn of haar interieur heeft, althans we hebben nog nooit iemand horen vragen hoe je onrust kunt creëren. We geven graag wat fijne tips voor het creëren van rust en eenheid in je interieur.

Rust in je interieur: opruimen maar

Om rust te creëren, is het op de eerste plaats heel belangrijk dat je goed kijkt naar je interieur en welke spullen er allemaal staan. Naar verloop van tijd raakt de ruimte namelijk alsmaar voller en voller, want vaak vinden we het lastig om afstand te doen van verschillende meubelen en accessoires, maar kopen we wel graag iets nieuws.

Een heel belangrijke tip is dus om te starten met opruimen! Kijk echt eens heel erg kritisch naar de spullen en vraag jezelf af: waarom staan deze spullen er? En heb je het allemaal nodig? Voegen ze daadwerkelijk iets toe aan de ruimte? Is het antwoord ‘nee’, dan kan het weg. Wat ik voor mezelf aanhoud is of ik er ook echt nog wel heel erg blij van word.

Zijn er spullen waar je eigenlijk nog geen afstand van wilt doen, maar die je ook niet terug in je interieur wilt? Zet ze dan op zolder of berg ze elders op. Zo kun je altijd nog een keertje wisselen. Heb je al een jaar niet meer naar de spullen omgekeken die je hebt opgeborgen? Dan is het misschien een idee om er iemand anders blij mee te maken of ze naar de kringloop te brengen.

Eenheid in je interieur

Eenheid, hoe creëer je dat? Eigenlijk is het vooral heel erg belangrijk dat de kleuren en materialen die je gebruikt overal terugkomen. Dus zowel op de muur als in je meubels en accessoires. Heb je bijvoorbeeld veel blauwe accessoires? Overweeg dan eens om een muur in een blauwtint te schilderen, misschien is de Flexa Kleur van het Jaar 2022 wel iets voor jou. Heb je een mooi item op de wand? Kijk dan welke kleuren daarin zitten en laat die kleuren ook weer terugkomen in je accessoires of op een andere wand. Het is ook leuk om de kleuren die je ziet terugkomen in je interieur te matchen met een gaaf behang!

Interieurs met rust en eenheid

Op onderstaande afbeeldingen hebben we wat voorbeelden voor je verzameld.

hoe creëer je rust en eenheid in je interieur

In dit interieur zie je hoe goed je accessoires kunt combineren met een mooi behang. De kleuren die in het behang zitten komen terug in de kussens en de kleur groen in het behang komt weer terug in de raamdecoratie. Er wordt veel gebruikgemaakt van kleur in dit interieur, maar het geheel blijft wel rustig en vormt een mooie eenheid.

hoe creëer je rust en eenheid in je interieur

Nog een kleurrijk interieur. De kleur van de wand komt ton-sur-ton terug in de kussens op de bank en de blauwtinten zie je tevens terugkomen in het lampje en de kunstwerkjes op de wand. Ook het geel komt terug in de gordijnen, stoel, kunstwerkjes en de kaarsen. Daardoor straalt dit kleurrijke interieur toch rust en eenheid uit.

hoe creëer je rust en eenheid in je interieur

Dit is een iets rustiger interieur waar je veel grijs en blauwtinten terug ziet komen. Verschillende blauw-groen tinten in de kussens, blauw in het kleed en de vouwgordijnen. Diezelfde kleuren komen terug in de IXXI boven de schouw.

Wil je nog meer tips voor het creëren van rust en eenheid in je interieur? Meld je dan aan voor één van onze interieurstyling cursussen. Daarin leren we jou alles over het inrichten van jouw eigen interieur én dat van je opdrachtgever.

Scroll naar top