Deel 5; Originele vloer behouden of toch kiezen voor een nieuwe?

Maak kennis met LYI stylist Floor van den Elzen. Floor is trotse eigenaresse van haar eigen onderneming Studio Pax en komt uit het prachtige Maastricht. Na 4 verbouwingen noemt ze zich ondertussen een echte ervaringsdeskundige op dat gebied. In een blogserie neemt Floor jou mee in het proces van een verbouwing en verhuizing in deze serie: Verbouwen en verhuizen in 7 weken. Vandaag lees je het vierde blogartikel van LYI stylist Floor over haar verbouw- en verhuisavontuur. Deel 5; Originele vloer behouden of toch kiezen voor een nieuwe?

In deze blogserie ga ik, Floor van Studio Pax, je meenemen in de verbouwing en keuzes die we maakte voor ons nieuwe droomhuis in Maastricht, een karakteristiek herenhuis dat bijna 100 jaar oud is.’

Een vloer met karakter

In een huis dat al bijna 100 jaar oud is met al haar prachtige karakteristieke eigenschappen moet je oude elementen behouden. Dat geeft het karakter aan het huis. Het eerste dat opvalt als je bij ons binnenkomt is de prachtige oude terrazzovloer in de gang, hij is hier en daar beschadigd maar dat is logisch, de vloer is 100 jaar oud en dat maakt het nóg mooier vind ik. Zonder twijfel: vloer behouden dus!

Een vloer met karakter.      Een vloer met karakter

Oud weer nieuw maken

Nee, oud betekent niet altijd mooi, zeker een oude parketvloer. De terrazzovloer van de gang kan wel tegen een stootje maar een parketvloer is veel gevoeliger en raakt sneller beschadigd. Maar het fijne van hout, dit kan geschuurd worden. Dus we gingen ook in de woonkamer voor het behouden van de vloer. Onze parketleverancier kwam wel even een kijkje nemen of de vloer nog een keer opgeschuurd kon worden, dit kan je namelijk niet eindeloos blijven doen. Maar goed nieuws, het kan. Alleen konden we geen kleur kiezen met deze houtsoort, de kleur na opschuren is de kleur zoals die wordt. Het leek een beetje een walnoot achtige kleur, happy me! Boven op de eerste etage gaan we de parketvloer ook behouden, opschuren en een nieuw kleurtje geven, dat kon boven wel omdat daar gewoon eiken ligt.

Waarom staaltjes zó belangrijk zijn

Om de kleur van de vloer boven uit te zoeken gingen we naar de showroom van Topshelf in Meerssen. Ze hadden daar tóch even een staaltje opgevraagd van het hout dat wij beneden hadden liggen zodat we de kleur goed konden zien. Het ging om een Afrikaanse houtsoort met een rode ondertoon. ROOD. Mooi rood is niet lelijk, maar een rode vloer, no way. Ik was zo blij dat er een staaltje was, reminder dat dit zo enorm belangrijk is. Als we dit staaltje niet gezien hadden dan hadden de mannen de vloer opgeschuurd (wat ook veel geld kost) en dan had ik geloof ik een hartverzakking gehad als ik de kleur had gezien. Want de vloer is zo belangrijk, als deze rood is dan past het kleurplan niet, mijn meubels niet en krijg ik een sfeer in huis waar ik niet happy van wordt.

 

Waarom staaltjes zo belangrijk zijn
Het gaat dus om het smalle plankje boven op de vloer.

Dus toch een nieuwe vloer

Tegenvaller in het budget maar als we de vloer hadden laten opschuren en daarna een nieuwe moesten laten leggen waren we nóg meer geld kwijt geweest. We hebben dus direct in de winkel besloten dat we voor een nieuwe parketvloer gaan. Ik had er niet over nagedacht maar ik was er vrij snel uit. 100 jaar geleden lag in ons huis een visgraat vloer, dus dat wilde ik nu weer. Een vloer die past bij het karakter van het huis. We kozen daarom voor een smalle visgraat in een lichtbruine kleur. Het is een eiken vloer die dubbel gerookt wordt, en daarom deze kleur krijgt. We hebben voor dezelfde kleur vloer als op de eerste verdieping gekozen.

Dus toch een nieuwe vloer.    Dus toch een nieuwe vloer

Voordeel van een nieuwe vloer

Naast dat het er mega strak en mooi uitziet konden we hierdoor ook ervoor kiezen om de vloer te laten doorlopen door de en-suitedeuren en in de uitbouw (werkkamer). We hebben de en-suitedeuren en de rails eruit gehaald, de vloer laten leggen en daarna een nieuwe rails teruggeplaatst. Hierdoor loopt de vloer mooi door zonder onderbreking, hetzelfde geldt voor de uitbouw, we hebben nu geen dorpels of onderbrekingen. De afwerking hebben we ook laten doen met een mooie strakke, RAL 9010, 12 cm hoge plint.

Voordeel van een nieuwe vloer .         Voordeel van een nieuwe vloer

Volgende blogs in de serie ‘Verbouwen en verhuizen in 7 weken’

In de volgende blogs over ‘Verbouwen en verhuizen in 7 weken’ ga ik dieper in op de vloer en badkamer en ik sluit af met dé nieuwe droom to do list.

Houdt onze interieurinspiratie pagina in de gaten voor de volgende blogs van Floor. En voor meer verbouw, verhuis en interieurinspiratie volg dan Floor van Studio Pax op Instagram.

Scroll naar top