5 tips voor een duurzaam interieur

We zijn ons steeds meer bewust van wat onze impact is op de wereld. Mede daardoor is duurzaamheid in het interieur ook niet meer weg te denken. Maar hoe kan je hier nou rekening mee houden wanneer jij jouw huis gaat inrichten? Wij geven je in deze blog 5 tips voor een duurzaam interieur!

Doe geen impuls aankopen!

Het is misschien een open deur maar de belangrijkste tip en daarom ook op nummer 1. Doe geen impulsaankopen meer. Wees bewust van wat je koopt.

Vaak koop je iets in een opwelling en heb je het achteraf toch niet nodig. Bedenk dan of het echt iets is wat je nodig hebt, of het tijdloos is en of het past bij jouw woonstijl. Duurzaamheid staat voor een zo duurzaam mogelijke productie, langdurigheid van het product en weinig slijtage. Denk hier dus eens aan als je opzoek bent naar iets nieuws voor in huis. Je zal zien dat je dan veel bewustere keuzes maakt.

Duurzame interieur merken

Gelukkig zijn de verschillende interieur merken ook steeds meer bezig met duurzaamheid. Maar hoe kan je nou zien dat je te maken hebt met een duurzaam product?

Veel merken brengen tegenwoordig producten op de markt die gemaakt zijn van hergebruikte materialen en/of reststoffen. Wil je weten waar iets vandaan komt, hoe het gemaakt en/of gerecycled word? Neem dan eerst een kijkje bij het betreffende merk op de website, merken die echt met duurzaamheid bezig zijn, zijn er trots op en nemen je graag mee in hun verhaal.

Een voorbeeld van een leuk duurzaam meubelmerk uit Nederland is het merk Planq ze maken onder andere meubelen van oude spijkerbroeken.

Of als je echt op zoek bent naar een uniek tapijt, kijk dan eens bij Studio Wae. Zij maken tapijttegels in toffe vormen van restmateriaal uit de tapijt industrie.

5 tips voor een duurzaam interieur
Hier zie je de tapijttegels van Studio Wae en de stoelen van Planq in de showroom van Deco Legno

Kies een duurzame vloer

Is het tijd voor een nieuwe vloer? Kies dan dan voor een vloer van goede kwaliteit, eentje die jaren mee gaat. Heb je al eens aan een Marmoleum vloer gedacht? Een Marmoleum vloer is duurzaam op alle vlakken en verwerkt met de meest natuurlijke materialen.. Een aantal andere voordelen van een marmoleum zijn dat de vloer geluiddempend, slijt-en kleurvast en onderhoudsvriendelijk is. Daarnaast is Marmoleum verkrijgbaar in eindeloze kleur- en patrooncombinaties.

5 tips voor een duurzaam interieur

5 tips voor een duurzaam interieur
Marmoleum vloer van Forbo

Oude meubelen in een nieuw jasje steken

Wanneer je uitgekeken bent op sommige meubelen kan je ze ook heel makkelijk weer upcyclen. Dit kan je  bijvoorbeeld doen door het plaatsen van nieuwe pootjes, een meubel een nieuwe kleur geven of bekleden met een andere stof.

Ben je op zoek naar een nieuw meubel loop dan eens een kringloopwinkel binnen of kijk eens rond op Marktplaats.

Heb jij zelf spullen die niet meer in je interieur passen of die je liever inruilt voor iets anders? Breng ze dan naar een kringloopwinkel bij jou in de buurt, verkoop ze online of maak er iemand anders blij mee zodat je meubel weer een tweede leven krijgt.

Kies voor ECO verf

Er zijn steeds meer verf merken die duurzaam en ecologisch produceren. Zo is de LAB Paint van Vestingh een eco verf  maar ook het merk Fairf is een duurzaam plantbased verfmerk met hele mooie kleuren

 

Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden om jouw interieur duurzaam te maken. Heb jij andere leuke tips om jouw interieur duurzaam te maken? Laat het ons weten!

Wil je jouw interieur graag duurzamer maken? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Vraag hulp aan een van de LYI stylisten.

Scroll naar top